Номиниран 2023

Категория: Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради паметници на културата

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

Проектант: АРТ ПРОЕКТ ЕООД, д-р. арх. Милен Маринов

Информация

Проекта е разработен след точно заснимане от място и е представено съществуващото положение на сградата.

Заснемането е извършено преди опожаряването на сградата и е предоставено на проектантите от Община Елена. В настоящия момент от училището са останали само каменния цокъл от квадрова каменна зидария-пясъчник. Сградата на училището е недвижима културна ценност от местно значение./паметник на културата/.

На ниво полуподземен етаж –като същият се откопава целия и се проектират депа за картини, реставрационни, складове и санитарни възли за посетители и персонал. Каменният цокъл се реставрира и консервира.

На първи етаж се предвижда картинна галерия, офис и зала-информационна, входове от север – централен и от юг. Южният вход е предназначен за достъп на хора с увреждания, чрез подвижна рампа. Повторена е плановата схема на училището, като стените на класните стаи, частично са запазени, маркирани са на пода и тавана. На прозорците се предвиждат щори за ограничаване и за дифузност на осветлението. Тавана е окачен плътен с гипсокартон и на квадрати 60/60см. с подвижни пити. За залата да се предвидят акустични облицовки- пана на тавана и стените. Външните врати са дървени таблени с брави антипаник, вътрешните са алуминиеви и остъклени.

На втория етаж –картинна галерия. Пространствата са общи и свободни, като това дава възможност за свободно разполагане и аранжиране на картини и скулптори. Повторена е плановата схема на училището, като са маркирани стените по под и таван.

Проектирано е и горно осветление за дифузна светлина, тъй като прозорците не могат да дадат нужното осветление на горното осветление се препоръчва да се монтират вътрешни хоризонтални щори, с автоматично управление.

Фасадите и обема на сградата се възстановяват напълно в оригиналният им вид, пиластри, корнизи и обрамчвания около прозорците. Главният корниз, капителите и пиластрите се отливат от ст.бетон, шпакловат и боядисват. Сградата се боядисва по цветово решение и мостри на фасадните бои.

Външните врати са дървени таблени , прозорците дървени със стъклопакет. Под прозорците от вътре и вън се монтират каменни плочи-2см от мраморизиран варовик.

Сградата е климатизирана изцяло, отоплителна и охлаждаща инсталация, с външно тяло от изток монтирано на приземно ниво. Същото да се скрие с декоративна метална решетка.© 2020 Archinova All rights reserved!