Специална награда 2023

Категория: Елементи за градска среда - Продуктов дизайн

ПАРКОВО ОБОРУДВАНЕ SIMPLE PLEASURES

Проектант: PROTOFORM, диз.Недко Николов, Петър Попов, арх.Моника Маринова

Информация

Парково оборудване SIMPLE PLEASURES: PROTOFORM
Местоположение: Бургас
Година: 2023
Снимки: ©Think Forward
Снимки с дрон: Явор Йорданов


Парково оборудване SIMPLE PLEASURES е реализирано във връзка с проект Healing Island - лечебен парк-остров в гр. Бургас, предназначен както за граждани и превенция срещу болести, така и за посетителите на болничните заведения в съседство и най-вече за онкологично болните и пациенти в ремисия. Парковото оборудване е с лечебно предназначение и подпомага създаването на здравословни навици чрез общуване с природата, звукова терапия, физиотерапия. То включва:

1. Кътове за движение и физиотерапия

  • Парков подиум. Леко завишена многофункционална конструкция осигурява равна повърхност за практикуване на йога и тай-чи, подходящи за дихателни упражнения и вестибуларна терапия. В допълнение служи като сцена, площадка за игра на деца, място за пикник. Ексцентрично на центъра на подиума се оформя отвор за съществуващите дървета.
  • Кът за лека физиотерапия. Кътът е оборудван със съоръжения, полезни за хора, преминаващи или възстановяващи се от лечение, предлагащи възможност за баланс, разтягане, лека физиотерапия. Съоръженията подпомагат също по-възрастните пациенти, тяхната мобилност и физическа активност.
  • Кът за движение. Изградена от рециклиран дървен материал, зоната за движение представлява пътека с препятствия и елементи за катерене и баланс. Кътът е подходящ за упражнения, оказващи положително влияние върху опорно-двигателната система. В периферията на зоната са разположени пет скулптури на овце, предназначени за игра и балансиране на най-малките посетители в парка.

2. Кътове за звукова терапия

  • Инсталация „дъжд от музика“. Инсталацията наподобява форма на плосък барабан с лицеви части от текстуриран гранитогрес и сърцевина от тънки метални елементи. Уредът предвижда свободното спускане на шепа речни камъчета директно над инструмента и тяхното промушване през кухината от въздух и метални ‘пирони‘. По този начин се създават мелодични звуци преди изпадането на камъните от дъното на уреда върху тревата.
  • Инсталация „тръбни камбани“. Медитативна музикална инстлация от дървени елементи, фиксирани с верижна връзка. Инсталацията наподобява ударен музикален инструмент, който произвежда различни по тоналност звуци посредством различната дължина на елементите.
  • Инсталация „звук от ехо“. Инсталацията представя по интерактивен начин пътя на звука по метална поцинкована тръба, частично вкопана. Двата края на композитната тръба са отворени, видими и достъпни, позволявайки говор към всяка, който пропътува към основата на тръбата, скрива се под земята и стига отсрещния край на тръбата.

3. Паркова мебел

В синтеза на продуктовия дизайн с природни материали се търси възможност за естетично рециклиране на дървесината на изсъхнали дървесни екземпляри от парка, както и преизползването на гранитни отпадъци от бургаски производители и превръщането им в паркова мебел.© 2020 Archinova All rights reserved!