Церемония 2014

Церемония 2014

На специална церемония в сградата на Съюза на архитектите в България на 2 октомври 2014 бяха връчени наградите на победителите в първото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди ARCHINOVA”.

Тема на тазгодишното издание на конкурса беше "Ваканционни селища и хотели".

В конкурса можеха да участват архитекти или колективи от България и чужбина с проекти в периода 2006-2014 г. За първи път водещи медии в областта на архитектурата и строителството: онлайн списанията "Още за къщата", The Building и строителния портал www.citybuild.bg се обединиха и решиха да работят заедно в посока на нещо интересно, вдъхновяващо, полезно и некомерсиално, какъвто е конкурса „Годишни архитектурни награди ARCHINOVA".

Целта на конкурса е да поощрява и популяризира качествената архитектура, стойностните проекти на архитектите, на базата на четири основни критерия, които няма да бъдат променени и в следващите издания. Критериите са иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място естетика. Идеята е този конкурс да стане традиционен. Всяка година темата ще е различна и все по-предизвикателна за бъдещите участници. Стремежът на организаторите е да популяризира добрите идеи на архитектите сред инвеститори, граждани и обществото. Постижение е, че още в първото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди ARCHINOVA”, участваха 29 проекта, от които 26 бяха журирани".

За журито беше доста трудно да избере победителите. След петчасово обсъждане журито в състав: арх. Леонид Покрасс, арх. Ваня Мянкова, арх. Светослав Станиславов, арх. Николай Гълъбов, арх. Веселин Серкеджиев, г-н Благой Рагин и с Председател на журито арх. Пламен Братков излъчи победителите. Не бе присъдена Първа награда. Проектите бяха отличени с две втори награди, една трета и две допълнителни – една специална и една поощрителна.

Едното второ място в конкурса - Приз ARCHINOVA и грамота, получи Архитектурно бюро „Абстракта" ООД за КУРОРТНО ЕКО СЕЛИЩЕ ХАРМОНИЯ до Смолян.

Според арх. Пламен Братков: „Проектът е до голяма степен иновативен, търси отношението на сградите към терена и към планината. Селището не е само за себе си, а по-скоро съподчинено към планината, но като цяло в проекта има доста категорична третировка в терена. Не винаги максимумът води до най-добрия резултат, т.е. от нещо добро, повторено многократно, сме в състояние да загубим чара на мястото. Ако липсваха пет-шест елемента при терасирането, щяхме да получим по-впечатляващ и по-приятелски настроен към планината резултат."

Наградата беше връчена от Председателя на САБ арх. Георги Бакалов: „Съюзът на архитектите е винаги отворен за такива събития. Искам да поздравя нашите приятели за енергията и усилието, понеже не всички архитекти са добри мениджъри, а тук става дума и за мениджърски усилия. Иновациите са изключително важни особено в условията на криза, защото когато излезем от нея, трябва да имаме готови решения, за да влязат големите средства за реализация", каза арх. Бакалов.

Арх. Райна Бекирова и екипът на „Абстракта" ООД: ”Благодарим на журито за високата оценка, както и на организаторите. Желая им успех, защото некомерсиалните конкурси са тази плоскост, на която наистина се раждат добри идеи, чисто изкуство и чиста архитектура. Благодаря и на любимото ми студио „Абстракта", че никога не предаде мечтата, заради която станахме архитекти."

Другата втора награда : Приз ARCHINOVA и грамота, получи проектът на Даймънд Шмит Архитекти, Торонто, Канада, за ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР, представен от д-р арх. Красимир Василев.

За наградения проект арх. Братков сподели: „Оценяваме доброто качество, професионализма, пропорциите и проследяването на детайла, но това, което ни притесни, беше височината на хотела на брега на морето. Наистина малко архитекти успяват да се преборят и да наложат мнение за това кое е правилно за мястото. Тук имаме чуждестранен инвеститор, който иска и търси максимума на заданието. Иначе проектът има много добри решения и отваряне към гледката, с изключение на това, че не това е правилната тенденция, която трябва да се насърчава, и това ни спря да изберем проекта за първо място."

Наградата от името на Даймънд Шмит Архитекти прие Дияна Кинова, която прочете благодарствено писмо от името на д-р арх. Красимир Василев „Проектът е интересно предизвикателство - както в творчески план, така и като бизнес отношения. Това е имот на българското крайбрежие, изграждан от български строители, възложен от Великобритания, изискващ високи стандарти в проектирането и строителството, правен от престижна канадска архитектурна фирма и проектантски колектив, в който почти всеки има различен майчин език и който в процеса на работа научи доста български думи и много за България. Наред с многото fun по време на проектирането и строителството, успяхме да постигнем високо качество на комплекса, вписващ се хармонично в контекста на българското Черноморие. Надявам се да успеем да завършим изграждането на целия комплекс, чиято втора фаза на строителство започна през 2011 година и завършването на която зависи да голяма степен от бизнес средата в България. Успех на следващите издания на конкурса и успех на всички колеги."

Трета награда - Приз ARCHINOVA и грамота получи екипът на „Арт Ню Вижън"- арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов и арх. Добромир Станков за своя проект - ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС HAUS HUSEN - Дортмунд, Германия.

Наградата връчи Председателят на журито арх. Пламен Братков: „Проектът е с много добра пропорция и добри решения, но ни липсваше контекста и разказа как се е стигнало до това. Ние не оценяваме проекта сам за себе си, а защо се случва, каква е била мотивацията, какъв е бил процесът, от какво се трансформира, защото това е реконструкция."

Проектантите от„Арт Ню Вижън": „За нас този проект беше много важен с това, че бяхме забелязани в чужбина, успяхме да проектираме и извън България и сме много щастливи. Благодарим на организаторите, на журито и на екипа. Това, че обектът е на 2000 километра от София, е трудност, но се надяваме да се справим и да реализираме проекта успешно докрай." 

По време на церемонията бяха дадени и две допълнителни награди.

Поощрителната награда бе за арх. Маргарита Колева за РОДОПСКО ВИЛНО СЕЛИЩЕ.

Проектът получи наградата от г-н Владимир Войнов, управител на фирма РЕХАУ- златен спонсор на конкурса - „Тази специална награда е за много добро представяне и за оригинална идея и проект в България. Радвам се за успехите на младите архитекти и че проектите им отговарят на всички модерни стандарти и изисквания."

„Аз съм поласкана от тази награда и благодаря на журито, на организаторите и на спонсора. Много съм щастлива, благодаря ви." – каза развълнувано арх. Мархгарита Колева.

За наградения проект председателя на журито арх. Пламен Братков сподели: „Това е дипломен проект, който в цялост показва един дълъг път, който е много добре разказан, добре изведен. Има анализ, има резултат, има естетика, концепция, новост. Проектът покриваше голяма част от критериите на журито, но до голяма степен е теоретичен - при реална работа с инвеститори и реален процес на строителство може и да не издържи „битката”. Това, което много ни впечатли и смятам, че се е получило много добре в целия проект, е контактът на сградите с терена и вписването в целия контекст. Другото, което ни зарадва, е отношението към водата - тя не е във форми и цветове, различни от характера на селището, а е част от цялата среда. Естетически обаче според нас има неща, които не мога да кажа, че са безкрайно характерни за стилистиката на родопската къща. Отдавам го по-скоро на творческо виждане и решение. Иначе контактът терен-къща-планина, преливането на зеленина, отношението към настилка, комуникация, са проследени много добре, има завършен продукт." 

Председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА). Г-н Благой Рагин, връчи специална награда за проекта на арх. Славей Гълъбов и арх. Данчо Ракиловски (АБ „САРХ") за ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС, ваканционно селище със СПА и уелнес център в Девин.: „От името на туристическия бизнес искам да кажа едно голямо благодаря на цялата ваша гилдия. В момента на гости в България е заместник-председателят на ЮНЕСКО, който със 70 човека делегация обикаля нашите курорти и в срещата си с него със свито сърце го попитах: „Какво ще кажете?". А той отговори: „Г-н Рагин, вашите архитекти, вашите инвеститори и строители са направили не хотели, а истински дворци", за което искрено ви благодарим. Наистина, сега е криза, но да се надяваме, че след нея ще дойде слънце, и нови и нови успехи." 
Арх. Славей Гълъбов благодари за вниманието и високата оценка.

Гости, архитекти и инвеститори имаха възможност да разгледат специално подготвената изложба на всички участвали в конкурса проекти, както и да разговарят неформално по време на коктейла.
Пълна информация за конкурса, участниците и наградените проекти може да прочетете в сайта www.archinova.bg.

Специални благодарности на всички, подкрепили инциативата на организаторите:

Златен спонсор: РЕХАУ

Спонсори събитие:
МАРИСАН и Колев ООД
ВИ ДЖИ ЕФ ООД
ДЕНИ СТОУН 09 ЕООД
СТОУН КВАРЦ ЕООД

Партньори: КАБ, САБ, БХРА

Домакин на събитието: Съюз на архитектите в България,
Домакин на журирането: ВИ ДЖИ ЕФ ООД
Отпечатването на таблата на изложбата - АТЕРА Дизайн

Галерия

© 2020 Archinova All rights reserved!