Церемония 2015

Церемония 2015

На 29.10.2015 г. в София се състоя официалната церемония за връчване на „Архитектурни Награди ARCHINOVA 2015” с тема „ОФИС СГРАДИ”. Събитието се състоя в новата офис сграда „Капитал Форт” на бул. Царигредско шосе.

За да видят кои са победителите се събраха над 150 архитекти, инвеститори и представители на фирми в бранша. 

Победители в конкурса са екип на "А и А Архитекти" с проект за офисна сграда към производствен комплекс на фирма в Плевен.

Организатори на наградите „ARCHINOVA" са водещи медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн Citybuild.bg, ka6tata.com и The-Building.eu. Церемонията за втория поред ежегоден архитектурен конкурс за проекти и реализации с тема "Офис сгради" се състоя вчера вечерта в най-високата сграда в София - Capital Fort. Журито с председател арх. Пламен Братков и състав арх. Веселин Серкеджиев, арх. Венета Кавалджиева, арх. Весела Вълчева-МакГий, арх. Леонид Покрасс, арх. Светослав Станиславов, арх. Ваня Мянкова, арх. Димитър Димитров и д-р арх. Раймондо Флакомио, дадоха своите оценки за 20 проекта. 

Първото място в конкурса „ARCHINOVA 2015" е за архитектите Ангел Захариев, Николай Узунов и Асен Милев от "А и А Архитекти" ООД за офисна сграда към производствен комплекс на фирма "Димитров" ООД в Плевен. "А и А Архитекти" са и проектанти на уникалната сграда Капитал Форт заедно с английската фирма "Аткинс".  

Наградата на арх. Захариев и арх. Узунов връчи арх. Пламен Братков, председател на журито на конкурса /на снимката долу вдясно/. "Това, което мога да пожелая на колегите за следващото издание на конкурса, е да участват с плам, защото важно е когато правим нещо, да се съпоставим с другите, да видим къде стоим и евентуално - да се мерим по-високо", каза той. 

"Много благодаря на журито, тази награда е много ценна за нас. Благодаря и на организаторите за този чисто архитектурен конкурс. Радваме се, че той вече има традиция и се надяваме да продължава все така успешно. Проектът ни за офисна сграда в Плевен е специален проект за нас, защото смятаме, че истинската качествена архитектура трябва да навлиза навсякъде в България, и се надяваме градът да се гордее с тази сграда. Благодаря много и на екипа. Тук до мен е арх. Николай Узунов, който е водещият проектант и всъщност наградата я заслужава най-много той", каза арх. Захариев /на снимката горе втори отляво надясно/." 

Втората награда е за арх. Делян Стефанов - "ТДИ Дизайн" ЕООД, за Skywaves - офис сграда в София.

Наградата на арх. Стефанов връчи инж. Венета Новакова, ръководител R&D, EТЕМ България. "Искам да изкажа благодарност на журито, че е оценило така високо моя проект, както и на възложителите Р.С. Инженеринг, благодарение на които стана възможно осъществяването на този проект. Надявам се реализацията да бъде съвсем скоро", каза арх. Стефанов. 

Третата награда получи арх. Цветан Симеонов - архитектурна ателие "Вертикали" за реновация и разширение на „Сграда на съобщенията“ в Несебър. Грамотата беше връчена на арх. Симеонов от инж. Тодор Димитров - ръководител на "Технически отдел" на ALUKONIGSTAHL.

По време на церемонията в Капитал Форт беше връчена и още една специална награда - за футуристичен архитектурен подход и иновативни строително-конструктивни технологични решения за сгради. Отличието е за екип от ВСУ "Любен Каравелов" - доц. д-р арх. Людмила Александрова, проф. д-р арх. Янко Александров, Магдалена Михайлова, Иван Кирчев и Иван Александров - за висока  сграда с комплексно обслужване - „ВЕЛОТРЕК 2015“ - Торонто, Канада. 

Специалната награда беше връчена на проф. д-р арх. Янко Александров от търговския директор на „Винербергер" ЕООД инж. Цанко Миланов. "Във ВЕЛОТРЕК 2015 успяхме да разработим невероятно много иновации, и то не просто иновации, а иновации с изобретателска стъпка", каза проф. д-р арх. Янко Александров. "Композиционно те влияят изключително много на решението. В случая сме разработили нова строителна технология за изпълнение на небостъргачи". 

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов поздрави участниците и организаторите на конкурса. "Една такава инициатива е важна за утвърждаването на професията. Важно е и да има хармония между инвеститорите, строителите и проектантите, защото интелектуалната част на инвестиционния процес е значима. Важно е и тя да може да бъде и добре платена, и достойно отчетена. Конкурсът ARCHINOVA и съпътстващата я изложба обръща внимание върху продукта, който ние, архитектите, създаваме", каза той. 

 "Миналата година, когато връчихме наградите "ARCHINOVA", бяхме много развълнувани, защото започнахме един проект в трудни времена. Сега се вълнуваме още повече, защото той се оказа интересен за вас, архитектите, и бяха подадени интересни идеи освен от известни бюра, и от млади талантливи архитекти", каза издателят на Citybuild.bg и Citybuildhome.bg Петър Колчев. Той благодари на фирмите и партньорите, помогнали за провеждането на втория поред архитектурен конкурс. Това са ЕТЕМ, Алукьонигщал, Винербергер, SKV и Hoval, както и партньорите Triple Green Building Group, Colliers International, Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите в България, както и на Стилстрой Трейдинг, които бяха домакини на журирането. 

"Създадохме конкурса с идеална цел, за да стимулираме качествената архитектура в България. Надявам се участниците следващата година да са още повече", каза Дияна Кинова, списание "Още за къщата" и списание The Building. Тя обяви и темата за следващото издание на конкурса - "Жилищни сгради" в две категории - многофамилни и еднофамилни. 

Проектите в конкурса може да разгледате на сайта на конкурса - archinova.bg, както и в изложбата в Централно фоайе на Капитал Форт. Победителите от първото издание на ARCHINOVA може да видите тук.

ARCHINOVA е некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на архитектите, на базата на четири основни критерия, които няма да бъдат променени и в следващите издания. Критериите са иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и естетика. 

Галерия

© 2020 Archinova All rights reserved!