Церемония 2017

Церемония 2017

Известни са победителите в конкурса "Архитектурни награди ARCHINOVA 2017" 

Награждаването в четвъртото издание на архитектурния конкурс се проведе вчера вечерта в Sofia Event Center.

Темата на конкурса "ARCHINOVA 2017" беше "Обществени сгради". За награди се състезаваха 54 проекта в три категории: „Болници, медицински центрове, здравни заведения" /8 проекта/, „Сгради с учебно и културно предназначение" /36 проекта/, „Търговски сгради" /10 проекта/. Журито с председател проф. д-р арх. Георгий Станишев беше в състав: доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Атанас Панов, арх. Георги Савов, арх. Димитър Паскалев, арх. Радомир Серафимов, арх. Тихомир Казаков, арх. Ивайло Петков и арх. Владимир Михов. То номинира 18 от най-добрите проекти в трите категории, както следва: 4 в категория” Търговски сгради”, 11 в категория „Сгради с учебно и културно предназначение” и 3 в категория „Медизински центрове и здравни заведения”. 

Доказателство за атрактивността на темите и авторитета на ARCHINOVA е фактът, че в конкурса участват голям брой проекти - както на вече утвърдени архитекти и архитектурни бюра, така и на млади и талантливи творци. Помагат много признати компании в областта на строителството и архитектурата, а партньорите от браншовите организации подкрепят конкурса още в началото и продължават да го правят, обяви водещата на церемонията Ива Дойчинова. 

Вначалото на церемонията беше дадена думата на ръководителите на съсловните организации САБ, КАБ и КСБ - официални партньори на конкурса "Архитектурни награди ARCHINOVA 2017". 

Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов коментира: „Камарата на архитектите в България и аз лично сме изцяло за конкурсното начало и смятаме, че това е справедливият и добрият начин за работа, особено за значими обекти. Това е и добрият начин за провеждането на обществени поръчки, за което ще се борим в бъдеще да стане стандарт. „ARCHINOVA е един отличен пример за това как проекти могат да се състезават и доброто качество да бъде промотирано и показвано.”

„Това е един конкурс, който ни провокира да бъдем архитекти, а не производители на папки. Конкурс, който ни вдъхновява да се състезаваме не само помежду си, а със себе си. Конкурс, който представя сгради, желани в съвременната българска архитектура”, каза заместник-председателят на Камарата на архитектите в България арх.Петкана Бакалова. 

„Надявам се подобни конкурси да бъдат повод да бъдат избирани най-добрите от най-добрите проекти и ние като строители да ги изпълняваме”, каза Милтен Рътаров, член на Комисията по професионална етика в Камарата на строителите в България.

От името на журито тази година се изказа арх. Владимир Михов: „За нас журирането беше освен отговорност и чест, но и професионално удоволствие. Това, с което форматът е различен от други конкурси, е многообразието в него. Включени са различни проекти от гледна точка на мащаб, функционална програма, бюджет и контекст, в който трябва да впишат. Налага се сравняване на разработки, които са почти несъпоставими. Това безспорно създава известни трудности в журирането, но го прави и далеч по-интригуващо и му придава своеобразен чар „Постарахме се да класираме проектите в съответствие със спецификата на конкурса ARCHINOVA и да поставим в центъра на вниманието хармоничния баланс между много качества, обединени от най-важното – онова, което придава душа на архитектурата и я превръща в изкуство”.

Време е да обявим номинациите и побдителите.

В категория “ТЪРГОВСКИ СГРАДИ” участваха 10 проекта, а номинирани бяха 4.

Победител стана „Клуб Десизо Мони” в Плевен с проектант „А и А Архитекти”: арх. Николай Узунов, арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев. Спортно-развлекателният комплекс включва ресторант, открит бар, басейн, фитнес, спортни игрища, озеленени площи и паркинг. Клубът е предназначен за работещите в производствено-административния комплекс „Десизо Мони” в източната промишлена зона на Плевен и включващ няколко фабрики и офисни сгради на компанията. Очаква се клубът да бъде завършен до края на годината и да се превърне в един от знаковите архитектурни проекти за региона.

Тази награда е специална за нас, първо защото ARCHINOVA е един истински архитектурен конкурс, а това е ценно и рядко в днешно време. Вторият повод за гордост е, че наградата ни е връчена от изключително уважавано от нас и утвърдено професионално жури, към което имаме огромен респект. Другата причина да сме горди с тази награда е, че до голяма степен в публичното пространство сме свързвани с големи проекти, а всъщност по-голямата част от тях са малки, но интересни”, каза арх. Ангел Захариев от „А и А Архитекти”.

 „Лично за мен като млад архитект ARCHINOVA е много мотивиращ конкурс. Удоволствие е да ръководя проекта за спортно-развлекателния комплекс в Плевен, имайки предвид социалния му аспект. Сградата е предназначена за служителите на инвеститора, като целта е да създадем за тях една по-добра среда, в която да се чувстват по-щастливи”, сподели водещият проектант на сградата арх. Николай Узунов. 

 

Наградата връчи арх. Александър Бояджиев, експерт „Развитие и дизайнерска програма” в IDEAL STANDARD – Златен спонсор на конкурса.

Втора награда отиде при Нов Каньон - София 2015, проектант БД АРХ: арх. Божидар Хинков и арх. Даниела Славова. Проектът е в концептуална фаза - предпроектно проучване за нова сграда (комплекс) на един от най-известните булеварди в столицата.

„Опитахме се да направим един проект, в който голямата идея да води нещата - далече от стиловете”, сподели арх. Божидар Хинков от БД АРХ. 

Наградата беше връчена от инж. Тодор Димитров, технически консултант „Проекти” на ALUKONIGSTAHL – Сребърен спонсор на конкурса.

Трета награда спечели "Пивоварница Каменица” с проектант „Арт Ню Вижън” ООД: арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова. „Каменица“ АД преобразява своето присъствие в Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Строежът на „Пивоварница  Каменица“ започна в средата на септември. Очаква се тя да отвори врати през 2018 г.

„Благодаря на организаторите, защото конкурсът с всяка година става все по-грандиозен. Благодаря и на съпругата ми арх. Габриела Джамбазова, която е тук до мен, както и на колегата ми арх. Добромир Станков, който пое голяма част от работата и продължава да я носи на гърба си. Благодаря и на журито, защото проектът ни е много концептуален и се радваме, че спечели признание”, каза арх. Павел Иванов от архитектурно студио „Арх Ню Вижън”.

Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър „Продукти и проекти” на WIENERBERGER ЕООД – Сребърен спонсор на конкурса.

В категорията “СГРАДИ С УЧЕБНО И КУЛТУРНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ” участваха най-много проекти – 36, от които номинирани бяха 11.

Победител е "Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1". Проектант: „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД, арх. Янко Апостолов. През 2010 г. той печели организирания от Министерство на културата международен архитектурен конкурс. Реализирана е Фаза 1 от комплекса – крила Изток, Север и Запад, както и Скулптурната градина във вътрешния двор на комплекса. Галерията беше открита през  май 2015 г. Предстои реализацията на последния етап - Фаза 2 от комплекса – крило Юг.

„Това е може би най-мащабната музейна сграда, реализирана през последните 20 или 30 години в България. В момента функционира около три четвърти от комплекса. За съжаление стартът на последната част, която всъщност е най-важната, все още се бави, но се надяваме, че с усилията на Министерството на културата и правителството ще бъде реализирана и тя”, бяха думите на  арх. Николай Борисов, член на проектантския екип. 

Наградата връчи Спиридон Катоподис, търговски директор в ETEM – Златен спонсор на конкурса.  

Втора награда спечели "Опера Мариински II, Санкт-Петербург, Русия". Проектът е представен от д-р арх. Красимир Василев. Проектанти са Diamond Schmitt Architects: А.Дж. Даймънд, М. Лела, Г. МкКлъски, М. Трейси, М. Лукасик, К. Василев, А. Точини, Дж. Грейвс, Д. МкДауъл, Т. Келайдитис, К. Спет, Д. Ричарсън, В. Гьотц. Фирмата е ангажирана от възложителя на етап, когато основите на новата сграда са изпълнени по проект на друга фирма и след като в процеса на строителство се установява, че този проект е на практика нереализуем. Това налага нетрадиционен, новаторски подход в проектирането на новата сграда. Архитектурният колектив, в тясно сътрудничество с конструктора, успява да интегрира съществуващите основи в новия проект, без да се компрометират високите изисквания за качество на дизайна и функционалност. Сградата е открита през 2013 година.

Наградата прие един от организаторите на конкурса и представител на  списанията „Още за къщата” и The Building -инж. Дияна Кинова, тъй като д-р арх. Красимир Василев живее и работи в Канада. „Радвам се, че този архитектурен конкурс се утвърждава все повече. Потвърждение за това е не само броят на представените проекти, но и многото интересни идеи и новаторски решения на специфични социални, екологични и естетични предизвикателства. Специална благодарност на организаторите за насърчаването на новаторството в архитектурата, както и за популяризиране на архитектурната професия като цяло. Благодаря им и за идеята да се привличат българските архитекти по света в подобни конкурси и събития. Убеден съм, че това е полезно както в професионален план, така и за поддържане на връзките с България като цяло”, се казва в писмото на арх. Василев. 

Приза и грамотата връчи  арх. Диана Христова, представител на САБ.

Трета награда отиде при  "Разширение на регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, с проектант E House Architects, арх. Анна Неврокопска. Сградата на регионалната библиотека се намира в центъра на Сливен. Построена е през 1910-1912 година, а по-късно към къщата е пристроен двуетажен обем.

„Много съм развълнувана и благодаря за високата оценка. За мен беше привилегия да направя разширение на регионалната библиотека в Сливен, която е паметник на културата, и затова задачата беше още по-трудна и отговорна”, каза арх. Анна Неврокопска. „Пожелавам на всички колеги да изпитат това удоволствие да направят най-важната сграда в един град и това е библиотеката - обществен център и сърце на града, натоварен с нови функции и предизвикателства. Сградата, която трябва да бъде най-интересна, любима и достъпна за всички”, добави тя. 

Наградата връчи инж. Явор Арсов, мениджър „Строителни и инфраструктурни проекти”в ОРГАХИМ – Сребърен спонсор на конкурса.

В категорията „БОЛНИЦИ, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ" бяха получени 8 проекта и номинирани 3 от тях.

В тази категория журито не присъди първа награда. 

Втора награда получи "Център за интеграция на хора в неравностойно положение" в София от „А и А Архитекти”. Проектът има за цел да даде нов старт в живота на хора с липсващи крайници и да подпомогне тяхната интеграция в обществото чрез създаването на благоприятна среда, която да ги мотивира да преодолеят трудностите в живота им за да заживеят пълноценно. Центърът ще е разположен във вилна зона Врана-Лозен-Триъгълника в тих и богато озеленен район в периферията на София. Строителството стартира през август и се очаква да завърши през март 2018 г.

Това е втора поред награда в тазгодишния конкурс за проектантите от „А и А Архитекти” – в категория “Търговски сгради” те взеха първото място с „Клуб Десизо Мони” в Плевен /виж горе/. А офисната сграда към производствения комплекс на фирма в Плевен спечели и първото място в конкурса „ARCHINOVA 2015". 

„Това отново е проект, с който се гордея. Инвеститорите са се заели с нелеката задача да улеснят живота на хора в неравностойно положение. Тук се сблъскахме с немалко предизвикателства - на един сравнително малък имот трябваше да вдигнем една неголяма сграда с доста функции. Използвали сме прости праволинейни форми за изграждане на образа и само три материала, като идеята е възприятията на хората вътре да не бъдат нарушени от много бъбрива архитектура”, сподели арх. Николай Узунов. 

Наградата връчи Виктор Тачев, сътрудник маркетинг в МАРИСАН - Сребърен спонсор на конкурса.

Трета награда спечели "Специализирана очна болница" във Варна. Проектант е „Жаки Арх Студио” ЕООД, арх. Жаклин Митова. Болницата е семпла, технологична и съвременна като подход и архитектура.

Наградата от името на арх. Жаклин Митова прие издателят на CityBuild.bg Петър Колчев. 

Наградата връчи председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов.

Тази година журито единодушно излъчи и ДВЕ СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ.

За простота на архитектурното решение и елегантна лаконичност на архитектурния израз Специална награда получи Аудитория „Владимир Иванов“ | УМБАЛ „Св. Марина“- Варна от категорията „Болници, медицински центрове, здравни заведения". Проектант е „СТАРХ Станиславов архитекти”, арх. Светослав Станиславов. Остаряла и технически неефективна, сградата на аудитория „Владимир Иванов“ се нуждае от реконструкция и повишаване на енергоефективността. Идеята на проекта предвижда „опаковане“ на съществуващия обем с окачена вентилируема фасада.

„Благодаря за наградата от името на арх. Светослав Станиславов и от целия проектантски екип на студио СТАРХ. Пожелавам още по-висока популярност на конкурса”, каза арх. Христо Душев. 

Наградата връчи Здравка Кирилова, маркетинг мениджър в ROFIX – Златен спонсор на конкурса.

За концептуална яснота на замисъла и безкомпромисна логика на неговото провеждане в проекта Специална награда получи и "Архитектурно училище в Пловдив" с проектант арх. Вяра Запрева в категорията “Сгради с учебно и културно предназначение”. Проектът е концептуален, като избраното място е остров Адата на река Марица в Пловдив.  Целта на проекта е да бъде създадена контекстуална сграда, която е динамична и развиваща се - каквото е и самото образование. 

„Това беше моят дипломен проект. В него вложих душата си и всичко това, което смятам, че съм научила по времето на моето обучение и се опитвам да прилагам в професията си”, сподли арх. Вяра Запрева. 

Наградата връчи членът на журито доц. арх. Мария Давчева.

„Искам специално да ви благодаря, че ни се доверихте и за четвърта поредна година участвахте в нашия конкурс ARCHINOVA. Ще продължим в същата посока - да събираме и оценяваме качествените проекти, независимо от техния мащаб или бюджет. Важна е самата архитектура”, каза Дияна Кинова, организатор и представител на „Още за къщата” и The Building. „Догодина ще празнуваме 5 години от създаването на ARCHINOVA и ще отбележим това събитие както подобава"

„Благодаря ви, че сме заедно и ви пожелавам здраве и много успехи в личен и професионален план”, каза Петър Колчев, издател на CityBuild.bg.

Всички номинирани проекти са включени в изложба, която беше разположена  във фоайето на Sofia Event Center. В изложбата освен наградените проекти участваха  следните номинирани проекти:

Номинации в категория „ТЪРГОВСКИ СГРАДИ”:

Търговска верига – PRAKTIKER - Проектант: Архитектурно студио „АТЕК-ВД“ ЕООД,  доц. д-р арх. Валери Иванов, арх. Калоян Колев


Номинации в категория „СГРАДИ С УЧЕБНО И КУЛТУРНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ”:

Collider Activity Center в София Тех Парк - Проектантски колектив: арх. Васил Шарланов, арх. Пенчо Пенчев, арх. Георги Вълканов, арх. Кунчо Цилков, арх. Пламен Вълков

Обреден дом за тъжни ритуали – Благоевград - Проектант: Архитектурно студио ДИАГОНАЛИ - арх. Николай Давидков, дизайнер Мариана Давидкова, арх. Петър Бубев, арх.Росица Шатърова, Габриела Василева, арх. Йоана Робева, арх. Ленко Григоров, Нина Кръстева

Халич Конгрес Меркези - Златния рог - Истанбул 2014 - Проектанти: БД АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Дунавски център за спорт и култура - Силистра 2016 - Проектанти: БД - АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Регионална библиотека “Пенчо Славeйков”, гр. Варна - Проектант: СТАРХ Станиславов архитекти, арх. Светослав Станиславов

Международен конкурс за идеен проект на Регионална библиотека “Пенчо Славeйков”, гр.Варна - Съвременен музеен център, т.нар. Български Лувър, в кв.500 - гр. София - Проектант: А-проект Архитекти,  арх. Александър Димов, арх. Зорница Нинова, арх. Александър Брайнов, проф. Валентин Старчев, Камен Старчев


Номинации в категория „БОЛНИЦИ, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ”:

АСМП МС, СБАЛ по очни болести и оптика - Проектант: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов

Всички проекти от конкурса разгледайте на сайта на ARCHINOVA .

Спонсори на конкурса: КНАУФ, ТЕХНОПАНЕЛ, ХОВАЛ, ГРУНДФОС, Schluter-Systems

Официални партньори на "АРХ ИНОВА": САБ, КАБ

АРХ ИНОВА е некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии; устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда; функционалност на сградите; естетика. 

Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, Citybuild.bg, The-Building.eu.

Галерия

© 2020 Archinova All rights reserved!